Întrebări frecvente

Raspunsurile la multe dintre intrebarile pe care poate vi le puneti legate de psihoterapie se gasesc in paginile acestui site. Daca intrebarea dvs. nu si-a gasit raspuns, te invitam sa citesti si randurile de mai jos. Pentru a ne adresa o intrebare specifica sau daca doriti sa solicitati o intalnire, mergeti la sectiunea Contact.

01

Ce este psihoterapia și cum funcționează?

Va incurajam sa cititi articolul Cum mă poate ajuta dacă vorbesc despre ce simt? din sectiunea de Articole a site-ului.

02

Cum știu dacă am nevoie de terapie?

Multi oameni simt ca ceva nu este in regula cu ei si cu viata lor. Discutii si certuri frecvente cu familia sau prietenii, dureri si disconfort fizic fara cauze medicale clare, dezechilibre emotionale, insomnie sau somn de proasta calitate, refugiu excesiv in mancare sau pierderea neintentionata in greutate, activitate fizica (sau, dimpotriva, lene), retragerea din societate etc. A merge la psihoterapeut nu inseamna ca esti ‘nebun’, ca ‘ai ceva la cap’ sau ca nu esti in stare sa iti rezolvi singur problemele. Psihoterapeutul te ajuta sa iti intelegi simptomele si manifestarile si sa vezi modalitati noi in care poti sa te raportezi la problemele tale si, ulterior, sa le rezolvi. Psihoterapeutul nu iti da sfaturi; el te ghideaza in asa fel incat sa poti sa-ti vezi cu mai mare claritate problema si solutiile potentiale pentru rezolvarea ei.

03

Cum aleg terapeutul care este potrivit pentru mine?

Sunt mai multe modalitati in care va puteti alege un terapeut:

  • Cautand in registrul psihoterapeutilor acreditati COPSI (Colegiul Psihologilor din Romania), in functie de orasul in care locuiti:

    Este mai mult decat recomandat ca terapeutul dvs. sa se gaseasca pe aceasta lista a psihoterapeutilor acreditati.

  • Cerand recomandari sau referinte de la prieteni si cunostinte, daca va simtiti confortabil sa discutati despre acest lucru.
  • Cautand pe internet site-uri ale unor psihologi individuali, bloguri de specialitate, articole etc.

04

Cum se desfasoara prima intalnire cu psihoterapeutul?

Este de asteptat ca, in majoritatea situatiilor, cabinetul terapeutului sa fie dotat cu o camera de asteptare; de asemenea, un psihoterapeut nu are secretara sau un asistent, terapeutul este cel care gestioneaza in mod direct relatia cu clientii sai. La prima intalnire…

  • Terapeutul iese pe hol sa va intampine si sa va invite in cabinet;
  • Va asezati unde doriti, daca nu este evident care este scaunul terapeutului;
  • Dvs. sunteti cel care deschide discutia; daca acest lucru va este dificil, terapeutul va va ajuta, intrebandu-va care este motivul solicitarii intalnirii. Cel mai simplu este ca dvs. sa incepeti sa spuneti ce va apasa; nu va ingrijorati daca uitati cate ceva sau daca vi se pare ca povestiti haotic; terapeutul va va pune intrebari ajutatoare.
  • Dvs. veti vorbi cel mai mult, iar terapeutul va asculta si va va pune intrebari din cand in cand; de asemenea, isi va nota informatiile pe care i le impartasiti.
  • Spre finalul intalnirii, terapeutul va va spune daca va poate ajuta sau nu si, daca da, va va propune o structura cu privire la frecventa si costul intalnirilor.

05

Cât timp am nevoie pentru a rămâne în terapie pentru a vedea unele rezultate?

Durata psihoterapiei este determinata de mai multi factori:

  • Natura si profunzimea problemei cu care va confruntati;
  • Disponibilitatea dvs. pentru lucru individual si pentru schimbare;
  • Specializarea si tipul de psihoterapie practicat de specialistul dvs.;
  • Usurinta cu care va deschideti in fata terapeutului;
  • Frecventa intalnirilor.
  • In general, se discuta despre psihoterapie de scurta durata (5-20 intalniri), durata medie (20-50 intalniri) sau lunga durata (peste 50 de intalniri).

06

Cand se incheie o terapie?

Sunt situatii in care realizati ca problema pentru care ati venit la terapeut este rezolvata, iar simptomele dvs. au disparut (fie ca ne referim la somatizari, insomnii, refugiu in munca, izolare, atacuri de panica etc.). Spuneti acest lucru terapeutului dvs. si stabiliti impreuna incheierea terapiei. Sunt cazuri in care unii clienti doresc continuarea terapiei cu un nou obiectiv.

Sunt si situatii in care terapeutul este cel care sugereaza clientului fie rarirea intalnirilor, fie chiar incheierea terapiei, daca simte ca fie problema a fost rezolvata, fie clientul nu mai face progrese. Tot impreuna, terapeut si client, stabilesc conditiile in care terapia continua sau se opreste in acel punct.